Het pedagogisch startpunt

Wat hebben gedrag en geboorte met elkaar te maken? Welke invloed hebben geboortepatronen op een gedragspatroon? In de training ‘Het pedagogisch startpunt’ krijgen pedagogisch professionals meer inzicht in het gedrag van kinderen en de bijbehorende behoeften. De training is waardevol voor iedereen die met kinderen werkt. Of je nu pedagogisch medewerker in de kinderopvang, gastouder, leerkracht of begeleider bent, de inzichten uit deze training mag je niet missen.

In de dagelijkse praktijk van ons werk vragen we regelmatig hoe de zwangerschap en/of geboorte zijn verlopen. In deze training leer je waarom deze informatie belangrijk is en wat je ermee kunt doen. Het is een bron van informatie voor je pedagogisch handelen en het helpt je om jouw werkwijze nog beter af te stemmen op de behoeften van het kind.

De eerste 1000 dagen als blauwdruk voor gedrag
Tijdens de training blikken we terug op de periode van zwangerschap en geboorte. De eerste 1000 dagen van een kind vormen namelijk een blauwdruk voor het gedrag. Ook kijken we naar wie het kind nu is, welk gedrag het laat zien en wat het nodig heeft. We laten je zien hoe geboortepatronen invloed hebben op gedragspatronen in het hier en nu. We kunnen ons voorstellen dat je het misschien wat zweverig vindt, maar dat is het niet. Er is jarenlang onderzoek naar gedaan en alle informatie die we jou tijdens de training aanreiken, is wetenschappelijk onderbouwd.

Uitgaan van dat wat het kind nodig heeft
Het is waardevol als je weet: Wat zou de behoefte kunnen zijn van een kind dat direct na de geboorte bij de moeder is weggehaald omdat het zelf hulp nodig had of omdat moeder hulp nodig had? Of dat je aan de behoefte tegemoet kunt komen van ouders en kinderen die een snelle geboorte hebben meegemaakt. Of wat is de invloed van een couveuse of een moeder die stress ervaarde tijdens de zwangerschap. Het komt allemaal terug in het unieke van een kind.

In de training komen de volgende onderwerpen aan bod:
* De eerste 1000 dagen
* Het verloop van de ontwikkeling tijdens conceptie en zwangerschap
* Hechting, inclusief de gevoelige perioden tijdens de zwangerschap
* Opbouw en werking van het brein
* Geboortepatronen versus gedragspatronen

Na afloop van deze training ga je naar huis met waardevolle inzichten en praktische tips die je direct kunt toepassen in je werk.
En nog belangrijker: je kijkt voortaan met andere ogen naar gedrag!

De trainers
Wij, Wendy Coppelmans van ‘Coachingspraktijk OOW’, Sandra Smits van ‘Sancoaching’ en Madelon Dikkens van ‘Samen Opgroeien’, ontwikkelden deze training. Samen vormen wij een team professionals met werkervaring binnen de kinderopvang en het onderwijs. Daarnaast hebben wij ons verdiept in de pre- en perinatale psychologie. Wij zijn ervan overtuigd dat jij vanaf dit pedagogisch startpunt anders gaat kijken naar gedrag van kinderen.

Onze missie
Het is onze missie om zoveel mogelijk pedagogisch professionals inzicht te geven in gedrag en behoeften van kinderen. Inzicht zorgt namelijk voor anders kijken en het pedagogisch handelen afstemmen op het unieke kind en zijn behoeften. Deze training is daarmee jouw pedagogisch startpunt!

Wetenschappelijk onderbouwd
Alles wat je leert tijdens de studiedag is wetenschappelijk onderbouwd. Wij zijn alle drie nuchtere professionals die door, onder andere het in kaart brengen van geboortes, ervaren dat de informatie uit de eerste 1000 dagen het gedrag en de behoeften van kinderen én volwassenen inzichtelijk maakt.

Indrukwekkende training
Iedereen die met kinderen werkt zou wat ons betreft deze indrukwekkende training moeten beleven, zodat het inzicht in patronen van geboorte en gedrag een logisch onderdeel van het werk van professionals wordt. Ervaar het voor je werk, je gezin en voor jezelf. En mocht je vragen hebben, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Agenda

Hieronder vind u een overzicht van de geplande bijeenkomsten.

Voorjaar 2023:
- 28 januari | 9.30 - 16.30

Vragen of aanmelden?

Wil jij weten of jouw vraag geschikt is voor een advies of coachingstraject? Neem dan contact op via onderstaand formulier of bel 06-45164605.

Coachingspraktijk OOW
Wendy Coppelmans
t. 06 451 646 05
wendy@coachingspraktijkoow.nl

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief